Midsommarggodis - Flädercheesecake

Nu blommar fläderbuskarna för fullt här på Thyrasgård och sommarens saftkok är i full gång. Lite fläderblommor blev det kvar efter saftkoket och till Midsommar bakar vi gärna en supersmarrig Flädercheesecake efter ett recept i Allt om Mat. Cheescaken går utmärkt att tillaga i förväg och frysa in. Det fina fotot är plåtat av Ulrika Pousette.

12 - 14 bitar
Ingredienser

Tårtbotten:

2 dl cornflakes
1,5 dl rågflingor
1 dl vetemjöl
1 dl mörkt muskovadosocker eller brun farin
75 g smör

Fyllning:

4 st gelatinblad
250 g kesella, (1 burk 10%)
4 dl crème fraiche
250 g kesella vanilj, (1 burk)
2 dl flädersaft, koncentrerad
0,5 st citron, skal och pressad saft
1,5 dl florsocker
1 st vaniljstång

Flädergelé:

2 st gelatinblad
2 dl flädersaft

Garnering

0,5 l jordgubbar
myntablad

Tillagning

1. Botten: Sätt ugnen på 200°. Mixa cornflakes, rågflingor, mjöl, socker och smör i matberedare. Tryck ut degen i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda alla mejeriprodukter med flädersaft, citronskal, citronsaft och florsocker i en kastrull. Halvera och skrapa ur vaniljstången. Blanda ner vaniljfröna i kastrullen. Låt blandningen koka upp och vispa den slät. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Låt svalna innan den hälls i pajformen.
3. Ställ tårtan i kylen 1–2 timmar för att stelna.
4. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm saften i en kastrull. Tillsätt gelatinet under omrörning. Låt gelén stelna tills den är trögflytande innan den hälls över tårtan. Låt stå ytterligare ca 2 timmar i kylen för att stelna.
5. Lossa tårtan från formen och lägg den på ett fat. Garnera med jordgubbar och mynta. 
 

Etiketter: